18.10.2019.

Nezasluženo visok poraz: Gorica dobra, ali Dinamo nije promašivao…

Nezasluženo visok poraz: Gorica dobra, ali Dinamo nije promašivao… Nekoliko je načina na koji se može izgubiti nogometna utakmica, a jedan od najgorih je ona koja kaže – igrao si dobro i promašivao, a protivnik je zabijao, i zabijao, i zabijao… Tako se nešto dogodilo Gorici u šestom pokušaju da napravi kakvu-takvu štetu ambicijama prvaka Dinama u međusobnom sudaru. Puno je razloga za zadovoljstvo onim što je Gorica pokazala u ovih 90 minuta, ali na kraju će se, kao i uvijek, pamtiti samo da je Dinamo uzeo bodove. I šesti put zaredom, pri čemu nije prvi put da nakon ovih velikih ogleda u goričkim ustima ostaje doza gorčine i osjećaj da je nešto veliko bilo na dohvat ruke.

Pred više od četiri tisuće gledatelja, praktički ispunjene tribine Gradskog stadiona, trener Gorice Sergej Jakirović izveo je momčad s trojicom, odnosno petoricom braniča, među kojima je bio i inače pouzdani veznjak Mario Marina, a priliku u sredini terena iznenađujuće je dobio 20-godišnji Hrvoje Babec. I funkcioniralo je to jako dobro, počevši od 4. minute, kad je upravo Babec izvrsnom loptom u čistu šansu izbacio Joeya Suka, Nizozemac je išao “jedan na jedan” s golmanom Zagorcem, koji mu je to – obranio! Fantastična šansa, koja bi bila još i bolja da je Suk potražio usamljenog suigrača u dolasku, ali otišlo je u nepovrat.

Imao je Suk još jednu sjajnu šansu, spetljao se pred Zagorcem, a Dinamo je u prvih 25 minuta imao samo situaciju kad je Gavranović zabio iz zaleđa. Gol je, naravno, poništen. A onda je došlo Dinamovih pet minuta… Točnije, tri minute. Odbijali su se do tog trenutka svi pokušaji “modrih” od goričke obrane, ali u 25. minuti, iz prve prave prilike, dinamo je i zabio. Mislav Oršić se prišuljao i mirno pogodio za u tom trenutku, činilo se, nezasluženih 1-0.

Nisu još gledatelji na tribinama ni procesuirali ovo vodstvo Dinama, a već je sve otišlo k vragu… Samo minutu i pol kasnije Damian Kadzior je došao do lopte na vrhu šesnaesteca, pucao nejako, ali lopta se odbila od obrambenog igrača i u visokom luku, na gotovo nevjerojatan način, završila u mreži Gorice. A kad gubiš od Dinama 2-0 nakon 27 minuta igre, jasno je da je pred tobom ono što se naziva “nemoguća misija”… Dva gola iz “jedne i pol” šanse? Da, tako je to nekako izgledalo.

Pritisnula je Gorica kvalitetnije goste do kraja poluvremena, imala još nekoliko zanimljivih situacija, ali svaki put bi nedostajalo pola koraka, 20 centimetara, vrh kopačke ili nešto četvrto. Kao što Dinamo, s druge strane, ni u jednoj od opasnih situacija nije nedostajalo apsolutno ništa. Već u 48. minuti, tek toliko da Gorica ne bi poletjela na početku drugog poluvremena, Leovac je nabacio, a Oršić iz prve pucao i zabio svoj drugi gol na utakmici. Lakoćom, rutinski, kao na treningu i rezultat je, sasvim neprimjereno viđenom na terenu, ogromnih 0-3 za Dinamo.

Vratila se Gorica preko Lovrića, u 55. minuti je iz jednog od brojnih svojih udaraca prema golu, u ovom slučaju iz slobodnjaka, iznenadio Zagorca i zabio svoj peti gol ove sezone. I probudio mrvicu nade. Koja je, logično za ovakvu utakmicu, trajala vrlo kratko. Samo šest minuta poslije dogodila se, naime, nova pomalo nevjerojatna situacija. Nevjerojatno nesretan splet okolnosti. Lopta je otišla prema Kahlini, oni ju je odbio, ali malo preslabo, sasvim dovoljno da je taj čudesni Oršić zahvati vrhom glavom. I naravno da je, od svih mogućih lokacija koje su se nudile, završila u mreži Gorice.

Okorjeli optimisti malo su živnuli kad je Lovrićev prodor i oštro ubacivanje u sredinu u 77. minuti završilo tako da je Suk ugurao loptu u mrežu za 2-4, ali premalo je ostalo vremena za čudo. Donijeli su nešto živosti Zwolinski i Hamad, koji su zajedno ušli za zadnjih pola sata, no prekvalitetan je Dinamo da bi se na kraju doveo u situaciju da se spašava. Iako je Gorica željela zakomplicirati stvar, pokušala doći do još jednoga gola… Nije išlo. Lovrićeva prečka na ulasku u sudačku nadoknadu bila je samo posljednji dokaz da ni iz šestog pokušaja Gorici očito nije bilo suđeno. Ili kad je, minutu potom, Cherifov udarac glavom Zagorac jedva zaustavio, na crti… Sedma će, valjda, biti sreća.

Ovako, Gorica se s 15 bodova na kontu, s uzastopnim porazima od Osijeka i Dinama, okreće gostovanju na Rujevici sljedeće subote u 17.30 sati. Niz teških utakmica, a jakim protivnika, nastavit će se i nakon Rijeke, jer u četiri dana dvaput će u Velikoj Gorici gostovati splitski Hajduk.
Vrh