24.11.2021.

Kako smo čekali utakmicu u Dvorcu Jurjevec, baroknoj oazi mira, spokoja i luksuza...

Kako smo čekali utakmicu u Dvorcu Jurjevec, baroknoj oazi mira, spokoja i luksuza... U onu gustu jesensku maglu, kroz koju su se ove nedjelje morali probijati kako bi došli do boda protiv Lokomotive, nogometaši Gorice došli su iz - idile! Trener Rendulić je nakon subotnjeg treninga svoju momčad poveo u karantenu u Dvorac Jurjevec, impresivno zdanje s gotovo tri stoljeća života iza sebe, koji je od prošle godine otvorio svoja vrata kao luksuzni hotel u savršenom prirodnom okruženju.

- Ovih 90.000 hektara u 17. stoljeću bilo je posjed austro-ugarskih plemića Thurn Taxis. Gotovo cijelo stoljeće ovaj je dvorac bio poznato utočište visoke aristokracije, a nakon Drugog svjetskog rata komunističke vlasti su ga nacionalizirale. Kako sam ja u ovom dvorcu i rođen, 2007. godine odlučio sam krenuti u vrlo ambiciozan projekt pretvaranja zapuštenog i devastiranog posjeda u ovo što imamo danas - kaže Željko Dorotić Grof, vlasnik Dvorca Jurjevec, smještenog u mjestu Brežane Lekeničke, u neposrednoj blizini Lekenika.

Punih 13 godina trebalo mu je da dovrši ovaj mega projekt. Od gotovo raspadajuće građevine, iz čijeg je krova raslo drveće (?!), gospodin Dorotić uspio je stvoriti oazu mira i tišine, pravi mali raj ruralnog turizma. I idealno mjesto za, recimo, boravak jedne nogometne momčadi, ali i svih drugih gostiju.

- Do 70-ih godina u dvorcu je bila osnovna škola, tu sam i ja išao u prvi i drugi razred, pa ispada da sam jedan od rijetkih ljudi u Hrvatskoj koji je išao u školu u svoju rodnu kuću - sa smiješkom kaže gospon Grof.

Nakon što je škola prebačena na drugu lokaciju, u dvorcu je bio i omladinski dom, no sve je to danas davna prošlost. Aktualni trenutak kaže da je na ovoj lokaciji prekrasan hotel s 24 smještajne jedinice s pažljivo izrađenim stilskim namještajem spajaju tradiciju sa najvišim standardima suvremene udobnosti i ekskluzivnosti, pri čemu se detaljima poklanja istančana pozornost.

Bilo je tu puno posla za tim vrhunskih arhitekata, a u cijelom procesu puno se pažnje poklanjalo činjenici da je ovdje riječ o zaštićenoj kulturnoj baštini.

- Cijeli projekt bio je prilično kompliciran, mnogi su mi rekli i da nisam normalan što se u sve to upuštam, ali bilo mi je važno da poštujemo originalnu zamisao baroknih graditelja. Evo, zahvaljujući svemu tome dobili smo i visoku kategorizaciju, četiri zvjezdice plus oznaku 'hotel baština', što nema baš previše objekata u Hrvatskoj - ponosan je gazda Dorotić.

I doista, ima na što biti. Sve skupa izgleda kao iz neke bajke, jer ovo je mjesto koje će razmaziti sva osjetila, na kojem će čovjek istovremeno imati osjećaj kao da je doma, ali i kao da je tisućama kilometara od svoje kuće. Duh baroka pomiješan s modernim luksuzom doista ostavlja bez daha, a kad se tome doda i wellnes s unutarnjim i vanjskim bazenom, i jedinstvena ponuda lokalnih gastronomskih specijaliteta, i šetnja kroz prekrasne vinograde, nema dvojbe kako će HNK Gorica ponoviti iskustvo doživljeno ovog vikenda.

- I ja se tome nadam, kao što se nadam da su dečki zadovoljni s gostoprimstvom. Što se nas tiče, bili su sjajni gosti i veselimo se novom druženju u budućnosti - poželio je Željko Dorotić Grof.

Ako je suditi prema komentarima oduševljenih igrača i stručnog stožera, nema dvojbe da će ova zajednička priča dobiti novi nastavak... Jer ovo je spoj povijesti, kulture, gastronomije, ali i uz dašak umjetnosti. Naime, u Lekeniku je 1964. godine sniman čuveni mjuzikl "Guslač na krovu", a jedan od čardaka koji su služili kao scenografija Grof je preselio na svoje imanje, u blizinu dvorca.

- Više čardaka iz ovog našega kraja sam preselio na taj način, a ovaj je poseban. Izgrađen je 1824., tako da će za tri godine proslaviti svoj 200. rođendan - pojasnio je za kraj gospon Dorotić.
 
Vrh