13.01.2024.

#GORICASTUDIO: Veliki intervju s predsjednikom Črnkom

#GORICASTUDIO: Veliki intervju s predsjednikom Črnkom Nenad Črnko, čelni čovjek HNK Gorice, pred našim kamerama analizirao je prošlu godinu, dotaknuo se bivšeg i sadašnjeg trenera, najiskusnijih i najperspektivnijih igrača, odnosa publike prema klubu, načinima preživljavanja, budućim koracima, a razgovor je započeo pogledom na prvi dio sezone.

Kad ste sto posto unutra, kad znate karakter ove momčadi, sve skupa i nije toliko neočekivano. Prije godinu dana, s obzirom na igrački kadar i način funkcioniranja kluba, bili smo nezasluženo nisko. Dogodio se splet nesretnih okolnosti koji nas je stavio u poziciju praktičke “nemoguće misije”. Međutim, kad nemoguće pretvorite u moguće, kad imate atmosferu, momčad koja je vjerovala u sebe u svakom trenutku, kad s istim tim igračima uđete u novu sezonu, onda je ovakav rasplet realan. Činjenica je da su nam otišli važni igrači poput Suka, Steenvoordena, Fućaka, Bralića, Tomečaka… Međutim, istovremeno smo znali da Krizmanić može imati važnu ulogu, da će nam Maloča donijeti stabilnost, da će Soldo nadoknaditi agresivnost koja je otišla sa Sukom. I na taj način smo uspjeli napraviti neke iskorake - rekao je Črnko pa dodao:

- Realno gledajući, sve što je one prethodne jeseni išlo u krivo, sva nesreća koja nam se događala, ove jeseni nam se to vraćalo. Tu prije svega mislim na utakmice s Dinamom i Hajdukom… Sve što je prošle godine išlo kontra, ovoga puta otišlo je na našu stranu, a mi smo to dobro kapitalizirali. Iako, moram priznati da mi je bilo drago kad je polusezona završila, jer jako je teško držati tako visoku razinu toliko dugo - naglasio je pa iskreno progovorio o teškim trenucima koji su se događali prošle sezone:

- Nakon što smo izgubili protiv Šibenika doma, bilo je svugdje frustrirajuće. Prvo kod mene doma, zatim u klubu, ali i u kompletnom okruženju. Mislim da sam tada prestao izlaziti na kave, čitati novine i pratiti medije. Zatvorili smo se u četiri zida i slagali šahovska polja kako bi Gorica mogla opstati.

Momčad Gorice na čelu s trenerom Željkom Sopićem, ostvarila je za mnoge nemoguće i osigurala još jednu sezonu u SuperSport HNL-u. Međutim, početkom šeste prvoligaške sezone, dogodila se jedna neočekivana promjena.  

- Definitivno mislim da je odlazak Sopića puno više šokirao navijače i ljude iz okruženja nego mene kao predsjednika. Mi smo specifičan klub, imamo obiteljsku atmosferu, prijatelji smo, ali i unutar toga su svi oni koji su u profesionalnom segmentu na neki način brojke. I ni za koga se ne treba pretjerano vezati. Mnogi se nasmiju na moju rečenicu da je Gorica malo seoski klub koji igra prvu ligu, pri čemu ne mislim ništa loše, nego želim reći da način na koji mi funkcioniramo u okvirima HNL-a spada u čarobnjaštvo. Niži smo prosjek HNL-a, ali dobrim radom i pametnom sportskom politikom probijamo vlastite limite - rekao je Črnko.

Od kada je 1999. godine preuzeo Polet iz Buševca, predsjednik Črnko nailazi na isti problem, a u pitanju je naravno novac.

- U principu sam u kontinuitetu do danas predsjednik istog kluba jer je promjenom adrese i OIB-a Poleta iz Buševca, 2009. godine nastala HNK Gorica jer smo imali istu razinu natjecanja i postali trećeligaš. Meni je i '99. godine bio isti problem svaki mjesec kakav imam i danas, samo se broj nula promijenio. Uvijek zbog nečega ne možete spavati...

- Kad ljudi gledaju sa strane, u velikoj mjeri misle da nas financira Grad. Ovom prilikom ću se zahvaliti čelnim ljudima grada, na čelu s gradonačelnikom, ali reći ću vam i sljedeće… Svedemo li cifre na mjesečnu razinu, mi od grada dobijemo 30-ak tisuća eura, jednako toliko dođe od sponzora, a još 30-ak od TV prava. To je, dakle, ukupno 90.000 eura svakog mjeseca, a nama za osnovno funkcioniranje treba 400.000! I sad vas ja samo mogu pitati: kako?! A znate kako? Tako što smo sve transfere dogovarali u anuitetima, ni u jednoj od tih situacija nismo pristali na ispatu odmah, baš zato da bismo osigurali dotok novca i osigurali stabilnost funkcioniranja kluba. Da nismo išli tim putem, uvjeren sam da bismo još prije dvije godine bankrotirali! Tome svemu dodat ću i da imamo kredit koji nije mali, kojeg treba vraćati, ali već imam plan i način na koji ćemo to odraditi. Ukratko, već sad moramo gledati prema 1. srpnju, planirati što i kako dalje, pametno gospodariti - istaknuo je pa se za kraj okrenuo planovima za nastavak sezone.

- Idemo polako, korak po korak. Nekakva naša ambicija je da sve minuse koje smo ustanovili tijekom jeseni pokušamo pretvoriti u pluseve. Nećemo puno mijenjati momčad, osim ako se dogodi neki transfer. Ovaj kadar kojeg imamo, plus nekoliko mlađih igrača i možda ponekom prinovom na pozicijama koje su nam deficitarne, bit će okvir u kojem ćemo djelovati.

Cijeli razgovor s predsjednikom potražite na našem YouTube kanalu GoricaTV. 
 
Vrh