21.03.2021.

Ludogoričanin Kahlina: 'Već dugo smo spremni srušiti Dinamo, ovo je prilika''

Ludogoričanin Kahlina: 'Već dugo smo spremni srušiti Dinamo, ovo je prilika'' Prošlo je nešto više od tri tjedna otkad je Kristijan Kahlina, već sad legendarni kapetan Gorice, otišao na posudbu u bugarski Ludogorec, u svlačionicu koju predvodi naš bivši trener Valdas Dambrauskas. Smjestio se, počeo prilagođavati i upoznavati s novom sredinom, odradio je i prve dvije utakmice... I sve to s mislima na klub koji će zauvijek smatrati svojim.

- Čim dođeš u ovakav klub, shvatiš da si došao u itekako ozbiljnu sredinu, na zaista visoku razinu, počevši od infrastrukture, svega što postoji u trening kampu, pa preko broja zaposlenih ljudi... Imamo saune, hladne kupke, bazene, imamo čipove kojima ulazimo u kamp kad god poželimo, a imamo čak i kuhara koji putuje s nama! Sve u svemu, nevjerojatno visoka razina, ne znam ima li itko na ovim prostorima takve uvjete. Na dan treninga uvijek imaš organiziran doručak i ručak, a to su ti neki detalji koji čine razliku - prepričao je prve bugarske dojmove Kale, koji je debitirao u pobjedi 2-1 protiv Lokomotive iz Plovdiva, i to nakon 120 minuta.

- Debitirao sam u jednoj jako teškoj i zahtjevnoj utakmici. Igrali smo četvrtfinale kupa, utakmicu koju ne smiješ izgubiti ako želiš ostati u natjecanju, a to je prilično zeznuta situacija za nekoga tko debitira. Svaka pogreška je tu jako skupa, za razliku od prvenstva, u kojem ipak imaš prostora za popravak eventualnih propusta... Pogotovo je teško s obzirom da zbog ozljede nisam dugo branio, no ljudi iz Gorice, kao i moji bližnji, znaju koliko sam predano radio cijelo to razdoblje kad nisam mogao nastupati. Sve mi se to vratilo već u toj prvoj utakmici, jer imao sam nekoliko zaista dobrih obrana, a na kraju su me i proglasili igračem utakmice. Prošli smo snažnog protivnika, koji je posljednje dvije godine osvajao bugarski kup i mogu reći da je stvarno krenulo idealno - kazao je Kahlina i dodao:

- Suigrači su vrlo kvalitetni, primili su me jako dobro, no znam da njihov respekt mogu zaslužiti samo na terenu, svakim sljedećim treningom, svakom novom utakmicom. Počelo je jako dobro, iz dana u dan sve je bolje i nadam se da će se tako i nastaviti.

Potpuno je fokusiran na svoj novi klub, po svome starom običaju čini sve kako bi bio u najboljem mogućem izdanju, no aktivno prati i svoju Goricu. Štoviše, i dalje koristi zamjenicu "mi" kad govori o našem klubu...

- U kontaktu sam s doslovno svim dečkima iz Gorice, nema s kim se nisam čuo u ovih posljednjih 20-ak dana, malo češće možda s Babecom, Lovrićem, Jovičićem, Sukom... I dalje sam igrač Gorice, osjećam se kao da sam ostao dio te momčadi i naravno da me sve zanima, da sve pratim... Naravno da pratim i sve utakmice Gorice, iako se već dvaput dogodilo da igramo u isto vrijeme, pa sam se morao snalaziti. Zato sam i propustio prvo poluvrijeme utakmice protiv Osijeka, no stigao sam na drugo, a ogled s Hajdukom u prvenstvu potpuno se poklopio s našom utakmicom. I tako sam došao kući, upalio laptop i od ponoći do dva ujutro pogledao cijelu utakmicu u miru, a gledao sam i ovu u subotu. Bili smo fantastični u obje te utakmice, pogotovo u ovoj drugoj, u kojoj smo dominirali u prvom poluvremenu, pa eksplodirali u završnici i zasluženo prošli u polufinale Kupa. Nema se tu što puno govoriti, u ovom trenutku jednostavno smo bolji od Hajduka i to smo dokazali - ponosan je Kahlina na svoje prijatelje i dojučerašnje suigrače.

U subotu je odradio i drugu utakmicu na golu Ludogoreca, a u nedjelju od 17.30 sati ponovno će biti pred laptopom, u ulozi najvećeg navijača.

- Dinamo? Ha, uvijek smo s njima bili u egalu, tu negdje, no dosad bi se uvijek nekako odvrtjelo na njihovu stranu, zahvaljujući individualnoj kvaliteti koju oni posjeduju. Znala je i sreća otići na njihovu stranu, iako mislim da je to povezano i s tom kvalitetom... Ne bi rekao da je ovo pravi trenutak, ne gledam to tako, mi smo već neko vrijeme spremni srušiti Dinamo i vjerujem da možemo iskoristiti priliku već u nedjelju. Mi smo igrali u subotu, odigrali smo 1-1 sa Carskim Selom, tako da ću moći u miru gledati utakmicu, budući da imamo slobodan dan. Navijat ću svim srcem za Goricu! - najavio je očekivano Kale.

Na bugarsku nogometnu stvarnost tek se privikava, pa će pričekati i s prvim ocjenama o razlikama između HNL-a i Parve lige.

- Trenutačno mi je i dalje teško uspoređivati kvalitetu hrvatske i bugarske lige, budući da smo dosad igrali s vrlo jakim protivnicima. Momčadi su to koje su taktički organizirane, s velikim brojem iskusnih igrača, koji znaju kako se braniti protiv kluba kao što je Ludogorec. Tereni su dosta dobri, svi imaju prirodnu travu, nemaju hibrida, i to bi mogla biti najveća razlika, pogotovo kad dođu kišna razdoblja. Tu je HNL ipak ispred, pogotovo kad dođu još četiri hibridna terena na kraju ove sezone. Liga ovdje ima 14 klubova, kod nas je ova varijanta s ligom 10 puno podigla kvalitetu, a kakvi su ovi ostali u Bugarskoj tek moram vidjeti - rekao je Kristijan.

Ponosan je i sretan zbog svoga imenjaka i prijatelja Lovrića, koji je dobio poziv Zlatka Dalića.

- Čim sam vidio da se pojavila mogućnost da Perišića i Brozovića klub ne pusti na ovu akciju, čuo sam se s Lovrom i poželio mu da se dogodi ovo što se dogodilo. Zaslužio je ovu priliku, ima ogromnu kvalitetu i uvjeren sam da će dokazati da mu je mjesto u tom društvu. Veliki smo prijatelji i zaista sam sretan zbog njega - zaključio je Kale.