16.01.2021.

Crtice iz Medulina: Sve boje HNL-a, šampioni PlayStationa i jedna "posvuduša"

Crtice iz Medulina: Sve boje HNL-a, šampioni PlayStationa i jedna Doslovno pola svijeta HNL-a okupilo se ovih dana u hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu. Slaven Belupo je došao prvi pa otišao, taman kad su došli i nogometaši Gorice, koji dane provode s kolegama, prijateljima i rivalima iz Lokomotive, Istre 1961 i Šibenika. U obližnjem Umagu je Rijeka, u Rovinju su Dinamo i Osijek... Svi na okupu.

Međutim, u Medulinu je atmosfera posebna, prava nogometna. Svakoga dana na ovim se terenima trenira, svakoga dana igraju se utakmice, a između svega toga sasvim je dovoljno vremena za opuštanje, druženje, "bildanje" atmosfere. I svatko to radi za sebe, i to obavezno u klupskoj opremi, što čini jedan zaista živopisan HNL-ovski kolorit u foajeu medulinskog hotela. Doduše, nije rijetkost ni za istim stolom vidjeti i prijatelje različitih klupskih boja, jer puno je tu povezanosti i nekih zajedničkih priča iz prošlosti. Susreli smo tako i Nikolu Raka, Velikogoričanina u šibenskom dresu, koji ovih dana ima dovoljno vremena za druženje s Matijom Dvornekovićem, prijateljem iz djetinjstva...

I tako, korak po korak, medulinska subota osvanula je okupana suncem. Šesti dan priprema, još su četiri do prve utakmice prvenstvenog proljeća, gostovanja kod Istre 1961 u utorak. Priznat će mnogi igrači da im je već pomalo i dosta, što se i može razumijeti, jer puno je tu vremena kojeg treba ubijati na pripremama ovakve vrste, no najvažnije od svega je da je momčad zajedno. Da zajedno doručkuje, ruča i večera, zajedno provodi slobodno vrijeme i da se za nastavak sezona priprema s maksimalnim fokusom na nogomet.

Igra se nogomet čak i na ekranu, budući da je jedna od omiljenih zabava PlayStation. "Hakla" se Fifa, svjedoci kažu da je nedodirljivi šampion Marijan Čabraja, kojem u leđa gledaju fizio Domagoj Prnjak i ostatak društva, dok je najveće rivalstvo ono između Ivana Banića i Hrvoja Babeca! Opasan igrač je i mali Zorica, dok ostali klinci, pomalo neočekivano, kartaju belu. Stara je to nogometna navika, ali glasine su bile kako današnji klinci više nisu taj đir, kako više nitko ne karta, svi su na mobiteljima... Išek, Zavalić, Špikić, fizio Ivan Vinković i još nekolicina odlučno prkose predrasudama. 

Igrao se i stolni tenis, meč između Aleksandra Jovičića i Hrvoja Babeca i dalje se prepričava, a naiđe svako toliko i neuništvi Ante Đerek, poznatiji u sportskim krugovima pod kontroverznim nadimkom Ante Ustaša. Naravno da se Ante, najveća "posvuduša" u svijetu nogometa, najbolje pronašao s Ognjenom Mudrinskim, pala je i zajednička fotografija, ali on je zapravo - svugdje i sa svima. I to je, između ostalog, još jedan detalj koji doprinosi posebnoj nogometnoj atmosferi ovog svijeta HNL-a u malom. Nije to to bez Ante...

U nedjelju će Gorica trenirati u poslijepodnevnom terminu, u ponedjeljak odraditi posljednje pripreme, pa u utorak spakirati kofere i - put pod noge. Prvo do obližnje Pule, na otvaranje nogometnog proljeća, a zatim kući, nakon punih devet dana. Dvije trećine smo, evo, prošli, a ono najvažnije tek slijedi.