01.07.2020.

Steenvoorden: Hrvatska liga je sjajna, a mi nismo odustali od Europe

Steenvoorden: Hrvatska liga je sjajna, a mi nismo odustali od Europe U pobjedi protiv Hajduka (3-1), trećoj ove sezone, Gorica je izgledala jako dobro u igri prema naprijed, postigla je i tri pogotka, imala još nekoliko lijepih prilika, no sve je kretalo od obrane. Sasvim konkretno, od kapetana Kahline i dvojice središnjih braniča, Aleksandra Jovičića i Matthewa Steenvoordena. I dok je Jova već standard, stup obrane u obje prvoligaške sezone, navijači Gorice u posljednje vrijeme upoznaju i 27-godišnjeg Nizozemca Steenvoordena u najboljem izdanju.

- Jako dobro smo ušli u utakmicu, od prve sekunde osjećaj je bio jako dobar, pozitivan, pogotovo s obzirom na utakmice protiv Dinama i Rijeke, na ono što smo pokazali u tim susretima. Znali smo da se možemo nositi s tim velikim protivnicima, a to smo ovom utakmicom i potvrdili. Ispalo je na kraju da smo relativno lako došli do pobjede, ali ne mogu reći da me to posebno iznenadilo. Znali smo što moramo raditi, iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje, a znali smo i da Hajduk dolazi bez nekoliko važnih igrača. Činjenica je da ovo nije bio Hajduk u najjačem sastavu, no nama je bilo važno samo ostvariti ono što smo si zacrtali, dati naš maksimum. To smo i napravili - analizirao je pobjedu nad Hajdukom Mata, kako ga zovu suigrači.

Gorica je definitivno u uzlaznoj putanji, igra sve bolje i sigurnije, napredak je itekako vidljiv u vremenu nakon korone.

- U početku je bilo teško, nije lako vratiti se u ritam nakon dva mjeseca bez utakmica. U prijateljskim utakmicama izgledali smo jako dobro, pa onda krenuli u Koprivnici, protiv Slaven Belupa, utakmicom u kojoj nismo bili na svojoj razini. Međutim, nakon toga smo bili sve bolji iz utakmice u utakmicu, a kad gledamo iz ove perspektive, korona nam je čak i dobro došla. Trener je imao vremena za postaviti stvari na svoje mjesto, upoznati nas malo bolje, a i mi smo bolje upoznali njega - ističe Steenvoorden.

Promjena trenera izazvala je ona čuveni pozitivni šok, ali donijela i brojne promjene u samoj igri momčadi.

- Rekao bih da s novim trenerom više pokušavamo igrati nogomet. Ne želim time reći ništa loše o bivšem treneru Jakiroviću, dapače, i s njim smo imali rezultat, osvajali bodove, no činjenica je da se radi o trenerima s drukčijim stilom. Osobno, više mi se sviđa ovaj stil, na kojem inzistira trener Dambrauskas, jer i ja više volim igrati nogomet. Nekako mi se čini da je u prvom dijelu sezone svaka naša utakmica bila 50-50, bez obzira na to igramo li s onima s vrha ili s onima s dna tablice, a sad ipak više kontroliramo stvari na terenu. Kao, primjerice, u ovoj utakmici protiv Hajduka. Držali smo loptu i u tim trenucima nisu nam mogli zaprijetiti. Baš suprotno, mi smo bili ti koji su više prijetili, stvarali više šansi - kaže Matthew.

Bliži se kraju njegova prva sezona u hrvatskom nogometu, u koji je došao kao bivši igrač nizozemskih klubova Feyenoorda, Excelsiora, Dordrechta i Cambuura. Slika o HR-nogometu danas je kudikamo drukčija nego kad je dolazio...

- Točno, kad sam došao, nisam znao previše o hrvatskoj ligi. Sad je potpuno drukčije, poznajem sve momčadi i stadione, no još je važnije što znamo kako želimo igrati protiv kojeg protivnika. Ukupno gledajući, hrvatska liga je jako dobra, s pet momčadi koje su u ovom trenutku ispred nas, ali kvalitetu definitivno imaju i oni koji su u donjem dijelu tablice. Kažem, jako, jako dobra liga. Znao sam za hrvatski nogomet kroz nastupe Dinama u Ligi prvaka i Europskoj ligi, to je klub dobro poznat u cijeloj Europi, s vrhunskim igračima, a naravno da je i finale SP-a 2018. podignulo rejting hrvatskog nogometa. Mogao sam pretpostaviti što me očekuje, znao sam da me čekaju veliki izazovi, ali sad ipak imam neusporedivo više informacija - govori Steenvoorden.

U prvom razgovoru za hrvatske medije kazao je i kako do tad nikad nije čuo za Hajduk, što je izazvalo snažne reakcije, pogotovo na jugu. I zato je možda sad trenutak za neka dodatna pojašnjenja tih riječi...

- Naravno da sam u međuvremenu jako dobro upoznao Hajduk, ali prije dolaska ovdje doista nikad u životu nisam pogledao niti jednu Hajdukovu utakmicu. Vidio sam da su mnogi čak i šokirani mojom izjavom, ali morate razumijeti da u se Nizozemskoj jako slabo prate prvenstva poput hrvatskog, prije svega smo fokusirani na Ligu prvaka. Zato sam i znao za Dinamo... Znam i da je Hajduk igrao u Ligi prvaka, no u to vrijeme sam bio dijete, nisam mogao to pamtiti. I zaista nisam imao pojma koliko je Hajduk velik klub u hrvatskim okvirima. Sad znam tko je i što je Hajduk, pravi je užitak igrati na Poljudu, pred velikim brojem navijača, ali jedna želja mi je i dalje neostvarena... Pobijedili smo ih triput ove sezone, no nadam se da ćemo ih uspjeti pobijediti i u Splitu - rekao je Mata.

Prilagodio se, kaže, životu u Hrvatskoj, uživa u svemu što proživljava tijekom ove sezone.

- Jako je lijepo živjeti u Velikoj Gorici, život je miran i ugodan, a Zagreb je na svega 15-ak minuta vožnje. Također, čim dobijemo slobodno, koristim priliku otići i do obale, koja me oduševila. Nisam imao pojma da je Hrvatska toliko lijepa zemlja - priznaje Steenvoorden.

I, za kraj, nekoliko riječi o ambicijama i budućnosti u goričkom dresu...

- Iako šanse možda nisu prevelike, i dalje vjerujem da postoji mogućnost da ugrabimo to peto mjesto na kraju. Međutim, kako god završila ova sezona, siguran sam da ćemo u sljedeću ući još bolji i jači - zaključio je Steenvoorden.