31.01.2023.

Nastavlja se projekt "Stvaramo životne šampione"

Nastavlja se projekt Prošlog tjedna u Beogradu je pokrenuta nova generacija projekta "Stvaramo životne šampione", a događaj je otvoren konferencijom za medije na kojoj je kao jedan od predstavnika projekta, govorio i voditelj naše nogometne škole Marko Radanić.  

Po završetku konferencije za medije, održan je inicijalni sastanak partnera projekta iz osam zemalja: Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Turske, Portugala i Grčke te sportskog, omladinskog i istraživačkog sektora. 

U predstojećem periodu, istraživački tim ispitat će trenutnu ulogu i položaj trenera u sportskom sektoru, fokusirajući se na percepciju njih samih kao učitelja i pedagoga, nakon čega će predstavnici akademske zajednice pristupiti izradi programa za daljnje uvođenje neformalnog obrazovanja u sportske aktivnosti kroz aktivnosti koje bi provodili treneri, a sve u cilju učenja kroz igru i sport.
Prisutni članovi zaključili su da je sport snažan instrument za širenje pozitivnih vrijednosti i prenošenje važnih društvenih poruka te da su aktivnosti predviđene za nastavak, poput lokalnih treninga i zajedničkih kampova prilika ne samo da djeca uče, već i da se povezuju i sklapaju cjeloživotna prijateljstva, ujedno uviđajući značaj razumijevanja, tolerancije i solidarnosti kao bitnih društvenih vrijednosti koje se promoviraju kroz koncept. Koordinatorica projekta upoznala je prisutne s rezultatima prethodne pilot aktivnosti, s ponosom ističući da je kroz koncept već prošlo preko 700 djece, 100 trenera i 200 roditelja, uz intenciju da se ti brojevi u godinama pred nama uvećavaju i s napomenom da su sve aktivnosti za sudionike istih bile besplatne.

Gorica se u projekt uključila prije dvije godine pa je dio mladih nogometaša iz naše škole nogometa već sudjelovao u sportsko - obrazovnom kampu projekta. 

- Jedan dvogodišnji ciklus smo već odradili. Nažalost, zbog COVID razdoblja, projekt je godinu dana ostao „zamrznut“. Ta vremena su sada, hvala Bogu, iza nas pa smo ponovno pokrenuli projekt gdje će djeca iz našeg kluba besplatno sudjelovati na raznim kampovima i putujući i družeći se skupljati bogata iskustva, koja će im vjerujem ostati u uspomeni za cijeli život - rekao je uvodno Marko Radnić pa nastavio o samom projektu:

- Ono što je bitno za ovaj projekt je da djecu učimo ravnopravnosti svih ljudi, nema mjesta ni slučajno rasizmu ili nacionalizmu što su prva pitanja koja se postavljaju kada je riječ o odnosima klubova s područja Balkana. Oduševilo me što su na jednom od prva dva kampa sva djeca dobila opremu  organizatora tako da se nije znalo tko je iz Gorice, a tko iz Željezničara, Grafičara ili Sloge. Samim time maknule su se sve granice tko je Hrvat, Srbin, Bosanac, Slovenac ili Makedonac. Djeca su se družila i zabavljala bez ikakvih stereotipa jer ovi kampovi nisu natjecateljski nego isključivo zabavnog karaktera na kojima se osim na nogometnim terenima, zabavljaju i u adrenalinskim parkovima, zoološkim parkovima i sudjeluju u raznim drugim aktivnostima.

- Uz HNK Gorica od početka su u projektu FK Željezničar, FK Sloga Doboj, FK Grafičar i još su sudjelovali FK Bitola iz Makedonije i NK Maribor iz Slovenije koji su iz projekta izašli, ali su nam se priključila dva nova kluba, a to su FC Ludogorets iz Bugarske i FC Antalyaspor iz Turske. Za idući se projekt pregovara s jednim klubom iz Italije te jednim iz Francuske tako da se nadamo da ćemo se raširiti na puno veće područje pa će se kampovi moći organizirati i u tim zemljama. Tako će djeca imati još više mogućnosti za putovanjem, upoznavanjem raznih naroda i kultura i stvaranjem uspomena - kazao je Radanić.

- Osjećaj da je ovaj projekt podignut na jednu višu razinu je i to da su lansiranju projekta prisustvovali ministar prosvjete Republike Srbije, veleposlanik Turske, te savjetnik veleposlanika Republike Hrvatske u Srbiji gospodin Nikola Majić koji me osobno dočekao u Beogradu te smo se upoznali, popričali i istaknuo je da nam stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć u projektu i pozvao nas na druženje u hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu ako će jedan od kampova biti u Srbiji. Za kraj mogu reći da jedva čekam prvi kamp, koji će vjerujem, biti uspješan kao i prethodna dva - zaključio je.
 
Pogledajte prilog o projektu: