29.12.2021.

Predsjednik Črnko: 'Važniji od novca nam je daljni napredak Kristijana Lovrića'

Predsjednik Črnko: 'Važniji od novca nam je daljni napredak Kristijana Lovrića' Foto: Dražen Kopač

Na kraju godine koju u HNK Gorici definitivno možemo smatrati uspješnom, postavili smo deset pitanja predsjedniku kluba Nenadu Črnku, koji obavlja i funkciju sportskog direktora. Pogledali smo u prošlost, analizirali sadašnjost i okrenuli se budućnosti u ovih deset točaka...

1️⃣ Predsjedniče, kojom biste ocjenom, u "školskom" rasponu od 1 do 5, ocijenili godinu koja je na izmaku iz perspektive HNK Gorice u cjelini? Koliko ste zadovoljni, odnosno koliko je moglo biti bolje ili lošije, i koje trenutku biste trenutke ili situacije posebno izdvojili u sadržajnoj 2021. godini?

Obzirom da ću ja uvijek tražiti više prvo od sebe, a onda i svih u klubu, moja ocjena je negdje između 3 i 4. Mogli smo i morali bolje u proljetnom dijelu seniora i smatram da smo priliku za europski iskorak nespretno izgubili prvenstveno zbog vlastitih pogrešaka. No kao što sam već rekao i ranije, odgovornost za to je isključivo moja i ne bježim od nje. Da nismo odobrili raskid Dambrauskasa te prodaju Čabraje i Kahline, siguran sam da bismo u ljeto igrali Konferencijsku ligu. No ti potezi ipak spadaju u neku drugu domenu, koja je nama u Gorici ipak ispred svih drugih stvari i tako je jednostavno moralo biti, iako ću naglasiti da smo unatoč tim činjenicama i dalje morali osvojiti taj jedan bod za koji nam je Konferencijska liga pobjegla.

Od pozitivnih stvari svakako je važno izdvojiti ulazak u polufinale Kupa, gdje smo s Dinamom u Maksimiru i s igračem manje držali 1-1 u 90. minuta, a onda logično pali u produžecima. Za grad i regiju je, pak, vrlo važno bilo to da smo u dva navrata bili promotori nogometa organizacijom međunarodne utakmice A reprezentacije sa Armenijom te domaćinstvom finala Hrvatskoga kupa. Još dvije važne stvari obilježile su 2021. godinu, a to je plasman juniora u 1. HNL te odlična sezona juniorske momčadi u tom natjecanju, u kojem su na četvrtom mjestu nakon 16 kola i zaostaju tek dva boda za vodećom Lokomotivom. Također, tu je i odlična sezona seniorki ŽNK Gorice, koje su vodeće u 2. HNL žena i najozbiljniji su kandidat za plasman u 1. HNLŽ iduće godine.

Od stvari za koje ne bih volio da se ponavljaju u budućnosti, svakako bih istaknuo iznenadni odlazak u Hajduk našeg sportskog direktora, koji nas je u praktički 24 sata šokirao, zbog čega smo se morali "resetirati" samo jedan dan prije početka zimskih priprema. To je kasnije dovelo i do raskida s litavskim partnerima, no sve su to detalji iz kojih moraš vrlo brzo izlaziti s jasnim ciljem da ne naruše stabilnost funkcioniranja kluba. Mislim da smo, unatoč svemu, u tome u potpunosti uspjeli. 

Ima još jedna stvar za koje bih želio da se nikad ne ponavljaju, a to je teška ozljeda i lom noge Suka. To su situacije koje su u nogometu moguće, ali za klub, a posebno igrača, vrlo teške. Hvala Bogu, oporavak ide u dobrom smjeru, Suk se vratio i vjerujem da će na proljeće biti onaj stari, a onda i Gorica s njim još bolja.


2️⃣ Kako gledate na proteklu jesen prve momčadi u rezultatskom smislu, vjerujete li da je uloga petoga kluba u državi u ovom trenutku gorička realnost?

Obzirom na sezonu ranije, realno je bilo podizati letvicu više u sportskom segmentu, ali isto tako, s obzirom na činjenicu da je naš godišnji budžet višestruko manji od klubova velike četvorke, pa i nekih klubova ispod nas, teško je ponavljati i stalno očekivati rast. Ponekad se morate stabilizirati na nekoj razini, pripremiti, i onda kad ste spremni tražiti iskorak. Moj interni plan je bio 13 bodova po četvrtini, što smo u potpunosti ispunili i ostali u konkurenciji za europske utakmice. 

Da bismo u tome uspjeli, morat će nas malo pomaziti i sreća u proljeće, barem u onim segmentima gdje nas je u jesen pratila nesreća. Morat ćemo i dalje ostati na 100% i početi pobjeđivati kod kuće, gdje nam je zadnja pobjeda zapisana u kolovozu, u utakmici sa Slaven Belupom. Ako taj segment uspijemo popraviti, u proljeće Gorica i dalje može biti vrlo konkurentna za viši plasman od petog mjesta. A ne zaboravimo da smo i u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, od kojeg puno očekujemo.

3️⃣ Postoje li izgubljeni bodovi za kojima posebno žalite, budući da je konkurencija u tom smislu velika? Naime, ako ništa drugo, Gorica je prva momčad prvenstva po pogođenim prečkama i stativama...

Nisam od onih koji puno žali za izgubljenim. Inzistiram da iz takvih situacija izvlačimo pouke i da nam se što manje događaju utakmice u kojima gubimo sigurne bodove. Nogomet je nepredvidiv, ja to najbolje znam. Pitanje je bi li dobili tri zaredom utakmice vani (Slaven Belupo, Hrvatski Dragovoljac i Rijeka) da smo pobjeđivali sve doma. Biti vodeća momčad po broju pogođenih okvira gola svakako spada u domenu sportskih nesreća, ali ni to ne može ići u nedogled i uvjeren sam da ćemo u tom dijelu u proljeće biti bolji.

4️⃣ Koliko ste zadovoljni aktualnim kadrom prve momčadi, odnosno možemo li očekivati značajne promjene uoči nastavka sezone?

Činjenica da su neki analitičari proglasili Goricu klubom koji u postotku najviše minuta daje mladim igračima u HNL-u sve govori. To i je neko naše opredjeljenje za budućnost, a to nam na neki način osigurava i mir u budućoj egzistenciji. Mislim da imamo odlične skaute i da u tom segmentu i dalje radimo odličan posao, a morate znati i činjenicu da nam je u posljednja dva kola falilo 10-11 igrača. 

Veliki peh je imao Suk, koji je taman kad se vratio nakon teške ozlijede slomio mali prst na nozi, i Krizmanić koji je imao lakši zahvat i morao propustiti posljednjih šest kola. Kad su se tu nadogradile ozlijede Pršira i Fruka koji su tokom sezone izborili svoje statuse u momčadi u vrlo važne karike, te planirani izostanci zbog kartona, realno, teško se nositi i pad je neminovan. No u siječnju smo kompletni u tom dijelu, na pripreme priključujemo i nekoliko juniora, uz činjenicu da je Caio Cruz postao standardan u seniorima i uvjeren sam da s ovim kadrom možemo mnogo. Tek ukoliko se dogodi neki transfer, razmišljat ćemo o novim potezima.


5️⃣ U fokusu javnosti ovih je dana potencijalni transfer Kristijana Lovrića, puno je raznih varijanti koje je pojavljuju u tom smislu. Kakva je u ovom trenutku situacija po tom pitanju?

Činjenica je da je Lovrić bio u fokusu i posljednja dva prijelazna roka, a obzirom da se nakon ozlijede u proljeće stabilizirao i vratio odličnim igrama, posebno u posljednjih 4-5 utakmica, pa će on sigurno i ove zime biti prvo ime o kojem će se pisati. Interes postoji sa nekoliko strana, razgovaramo i Gorica je u tom dijelu vrlo realna i ne podiže letvice. Tražimo najbolju opciju i za Klub i za Igrača. 

Za nas je ispred novca njegov daljnji napredak, jer Lovrić i mi smo na istoj liniji, a to je da njegov nogometni iskorak u daljnjem razvoju mora biti takav da on doista napreduje i donosi prevagu u klubu u kojem će karijeru i nastaviti u budućnosti. Neki se u takvim segmentima vole hvatati za kontekst u rečenicama pa kroz krajnje definicije baratati sa milijunskim ciframa koje Gorica traži, što nije istina. Gorica nikad niti u jednom razgovoru nije tako nastupala i uvijek ćemo za bilo kojeg svog igrača sačekati ponudu te u okvirima realnih opcija za sve strane pokušati realizirati transfer. Sve ostalo su nagađanja bez podloge.

6️⃣ Kako na "nogometnoj tržnici" stoje ostali gorički prvotimci, koliko interesa postoji za njih?

Svojom politikom razvoja igrača i kluba skrenuli smo pažnju na sebe i ima dosta interesa. Sigurno nakon Lovrića prednjače interesi za naše vratare Kotarskog i Banića, koji su ponajbolji tandem u HNL-u, pa Krizmanića, Jovičića, Kalika, Babeca i Pršira. No, hoće li se išta dogoditi, ne ovisi o nama, već o potrebama klubova za određenim pozicijama u HNL-u ili inozemstvu. Ako se pojavi konkretan interes, svakako ćemo se ponašati isto kao i kod Lovrića. Interes i upiti raznih agencija koji zastupaju mnoge klubove nisu relevantni dok struka i menadžment u konkretnom klubu ne daju zeleno svjetlo i otvore okvire budžeta za neku od pozicija. Tek tada kreću i konkretni razgovori. Taj proces nije jednostavan, a zimski rok nije rok u kojem se ozbiljno i puno kupuje.


7️⃣ Kakve su Vam želje i ambicije za proljetni dio sezone?

Zadržati stabilnost kluba, pokušati se nametnuti u borbi za četvrto mjesto i napraviti što više u Kupu. Još ako uspijemo zadržati razinu jednog od vodećih klubova po postotku minuta mladim igračima, meni dovoljno! No kao što sam ranije naglasio, nogomet je nepredvidiv i budan uvijek moraš biti. Jedan krivi korak može imati ozbiljne posljedice.

8️⃣ Kako ocjenjujte rad i rezultate Nogometne škole HNK Gorice u protekloj godini? Rezultati jasno pokazuju ogroman napredak, do čega Vam je želja doći u budućnosti po pitanju omladinske škole?

Ako sam seniorima i sebi dao između 3 i 4, školi dajem ocjenu više. Juniori su ozbiljna momčad u HNL-u i u budućnosti tu puno očekujemo. Kadeti i pioniri su pred vratima HNL-a i to je sljedeća misija i ambicija. Radimo svakodnevno na podizanju razine kvalitete i u posljednje tri godine kvaliteta u školi je u velikoj ekspanziji zahvaljujući voditelju Marku Radaniću, ali i svim trenerima u školi. Plan je da svake dvije godine dobijemo jednog do dvojice igrača u seniore, ali, iskreno, kad gledate mnogo jače sredine od nas, tako nešto bi bilo idealno, ali ja vjerujem da nije nemoguće. Da bi postao nositelj u seniorima moraš proći brojne stepenice, pa ćemo tako dugoročno pokušati kroz suradnju s drugim klubovima pokušati naći partnere u drugom i trećem stupnju natjecanja, jer to je normalno u razvoju mladih igrača. 

Osim sportskog dijela, najviše šepamo u infrastrukturi, nedostaje nam trenažnih terena i svlačionica, jer 27 selekcija u natjecanju ne može raditi na dva terena i u četiri raspoložive svlačionice. Ne radimo pritisak na Grad jer smatramo da Grad daje maksimalnu podršku svim sportovima i trenutačno moramo napraviti plan i kvalitetnu ideju kako da se i sami uključimo u daljnji razvoj nogometne infrastrukture u Velikoj Gorici. Nije jednostavno, ali vjerujem da je moguće i da ćemo dugoročno uspjeti i u tome.


9️⃣ Sjajna jesen je i iza naše ženske sekcije, koja je odradila savršenu polusezonu. Gdje u budućnosti vidite ŽNK Goricu?

Ženski nogomet je u ekspanziji u svijetu i želimo tu dati svoj doprinos. Već drugu godinu igramo s kadetkinjama i pionirkama 1. HNL i putujemo od Dubrovnika, preko Splita, Rijeke do Osijeka. Stali smo iza tog projekta i ne tražimo dodatan novac od Zajednice iako smatram da je ženski sport itekako ozbiljan argument za to. Na istom putu smo i sa seniorkama, trener Marijan Dužić je odradio sjajan posao i očekujemo daljnju ekspanziju u tom dijelu. Mislim da nam je odličan posao bio i dovođenje Lade Rojc na mjesto koordinatora za ženski nogomet, u stalni radni odnos u klub, i uvjeren sam da će nam Lada u svojim idejama i statusom koji ima uvelike pomoći u daljnjem razvoju i iskoraku u ženskom nogometu.

🔟 Kakva je Vaša poruka navijačima i simpatizerima na kraju jedne i početku nove godine?

Prvo želim čestitati svim navijačima, simpatizerima i sugrađanima sretne blagdane i sretnu novu 2022. godinu. Ono što trenutačno imamo je stabilna Gorica i uvjeren sam da je u ovom trenutku to najvrednije. Za nešto više od realnosti, a to je trenutno peto-šesto mjesto HNL-a, moramo još odrastati i tu će nam svima trebati strpljenja. Ali isto tako, sam uvjeren da smo spremni i sposobni za mnoge lijepe sportske trenutke u nogometu i da će ih i u 2022. sigurno biti barem malo više od 2021.