07.10.2021.

Suk is back: 'Osjećam se odlično, ludo mi fali nogomet, vraćam se uskoro!'

Suk is back: 'Osjećam se odlično, ludo mi fali nogomet, vraćam se uskoro!' Točno je 200 dana prošlo od trenutka kad je Maksimir zanijemio. Joey Suk, neustrašiva gorička osmica, želio je jednu loptu na vrhu šesnaesterca opaliti po golu, u udarac mu je ušao branič Dinama Marijan Čabraja i začuo se - krik! Suk je ostao ležati, u prvom trenutku ni ne shvaćajući što se upravo dogodilo, no odmah je bilo jasno da je stvar vrlo ozbiljna. Dijagnoza je bila zastrašujuća: puknuće noge na dva mjesta, uz oštećenje dijela živaca!

I evo, 200 dana poslije, jednog kišnog, pravog jesenskog četvrtka, Joey Suk opet igra nogomet. S osmijehom od uha do uha, uživa u svakom trenutku.

- Osjećam se odlično! Pogotovo ovaj tjedan, kad sam počeo sudjelovati u treninzima s dečkima, raditi nogometne stvari. Jako lijep osjećaj... - kaže Joey nakon odrađenog treninga i terapije kod fizioterapeuta.

- Bol praktički više uopće ne osjećam, ali jasno mi je da se tek moram vratiti u formu u kakvoj sam bio. Na dobrom sam putu, osjećam se dobro, ali puno je još posla preda mnom po pitanju povratka na staro. Važno je da nema više boli, da je kost dobro zarasla i da sve ide prema planu. Počeo sam sa "ševom" i laganim dodavanjima, a ovog tjedna sam počeo sudjelovati i u pozicijskom dijelu treninga, što je fenomenalno - priča Suk.


Brojem dana se nije previše zamarao, ali zato je brojao mjesece.

- Sad smo negdje na šest mjeseci od ozljede i mogu vam reći da je iza mene zaista jako težak put. Međutim, znao sam odmah što me čeka, nakon operacije su mi liječnici i najavili da će otprilike toliko trajati, jer osim što je kost pukla na dva mjesta, oštećeni su mi i živci, a njima za oporavak treba duže nego kosti. Srećom, i to je sad u redu, nemam nikakvih problema - zadovoljno konstatira Joey, pa se vraća unatrag, na prve dane i tjedne nakon ozljede.

- Prvih šest tjedana bio sam gotovo isključivo u krevetu. I trpio bol. Bio sam potpuno nemoćan, vrijeme sam provodio gledajući TV i pokušavajući zaspati, ali s takvim bolovima nije lako ni spavati. Popio sam gomilu tableta protiv bolova i tog razdoblja se ne volim ni sjećati. Velika je sreća što je obitelj cijelo vrijeme bila uz mene, uz moje cure, suprugu Cansu i kćerkicu Jayllin, bilo je puno lakše proći cijeli taj proces.

Nakon što je najteži dio prošao, slijedila je nova faza.

- Nakon prvih šest tjedana pokušao sam što više hodati, koristiti ozlijeđenu nogu, a onda smo svi zajedno na dva mjeseca otišli u Tursku. Alanya je grad na moru, mogli smo uživati u svim tim ljepotama, a istovremeno sam počeo i naporno trenirati. Bila je to savršena kombinacija, uživali smo u prekrasnim plažama i suncu, mislima sam se maknuo od svega, pronašao neki svoj mir, a uz sve to sam i svakodnevno trenirao. Uživao sam u ta dva mjeseca i vratio sam se u Veliku Goricu puno jači, spreman za sljedeću fazu u procesu oporavka - ističe Suk.

Oduvijek je sa sobom nosio ogromnu energiju, često i zaraznu za suigrače, a nakon svega što je prošao djeluje još energičniji, s napunjene 32 godine odaje dojam klinca ludo željnog dokazivanja.

- U početku sam se osjećao kao da sam na nekakvom emotivnom vrtuljku. Međutim, ostao sam snažan, pozitivan, svjestan svega. Znao sam koliko će sve skupa trajati, znao sam što moram proći, tako da sam si to posložio u glavi. Jedina želja bila mi je iskoristiti tih šest mjeseci da se vratim još bolji i jači - odlučno govori Suk.


Možda nije suviše realno da ga vidimo na terenu, u prvenstvenim utakmicama, već ove jeseni, no za drugi dio sezone bit će potpuno spreman. I bit će, jasno, ogromno pojačanje za Goricu.

- Kakav je plan? Želim uživati u svemu što se događa, trenirati sve više s momčadi, a po tom pitanju smo ovaj tjedan napravili velik napredak. Moramo samo tako nastaviti i nadam se da će sve biti po planu koji kaže da ću se na zimskim pripremama pojaviti 101 posto spreman! Moguće je da već krajem ove polusezone dobijem poneku minutu, ali to ćemo tek vidjeti. Gorim od želje da se vratim, da dokažem da sam i bolji i jači, ali naravno da moramo biti i oprezni - svjestan je Joey, naoružan s novom i značajnom dozom ljubavi prema nogometu.

- Iskreno, postoji mali strah, ali nešto drugo je tu ključno. Kad se suočiš s ovako teškom ozljedom, shvatiš koliko ti nedostaje ono čime se baviš. U modernom nogometu sve se događa jako brzo i ponekad zaboraviš uživati u svemu tome. U ovakvim situacijama shvatiš što imaš i koliko ti nogomet znači. Meni, konkretno, nogomet strašno nedostaje. Sve vezano za utakmice, prije utakmice, poslije... Teško mi je bilo gledati utakmice. Neke sam, iskreno, čak i propustio, jer stvarno mi nije lako. Želim igrati, želim biti dio te priče, igrati... I zato sam sad toliko sretan što se vraćam.


S distance je pratio rasplet prošle sezone, u kojem je Gorici za milimetar izmaknuo plasman u europska natjecanja, no i za njega je to davna prošlost.

- Je, kraj prošle sezone bio je baš traumatičan, nevjerojatno je kako se sve rasplelo, ali dobro, sad pričamo o novoj sezoni i novim prilikama. I o istim ciljevima. Ide nam dobro, iako uvijek može i bolje, no vjerujem da ćemo opet imati jako dobru sezonu. Mislim da je vrijeme za ostvarivanje naših ciljeva! Želimo u Europu i napravit ćemo sve da dokažemo da je to taj trenutak - ambiciozan je Joey.

U formu se vraća s novom frizurom, odmaknuo se od imidža ćelavog, rabijatnog lika koji "maltretira" protivničke veznjake. Odsad će isto to činiti s puno više kose na glavi.

- Volim promjene. Evo, ljetos sam bio i plavokos, to je bila ljetna varijanta, a sad ćemo vidjeti što će se dogoditi. Uživam u mijenjanju frizura, tako da nije nemoguće ni da uskoro opet ugledate ćelavog Suka, ha, ha.


Kad smo već kod vizualnog dojma, još tu ima novosti. I to po cijelome tijelu...

- Nove tetovaže? O da, kako ne... Znate da mi je većina tijela istetovirana, ali noga koju sam slomio u tom je trenutku bila je prazna, čista. I slomljena! Sad više nije, i ona je po novome cijela istetovirana, radio sam to u pet puta, bilo je posla... Ali evo, sad je ta noga dvaput jača nego prije! - sa smiješkom završava ovu priču Joey Suk.

Povratak je sve bliže, što je za HNK Goricu fantastična vijest, jer Gorica sa Sukom i bez njega, realno, nije ista.