27.05.2021.

Juniori u borbi za prvu ligu: 'Načeti smo i umorni, ali imamo svoj cilj!'

Juniori u borbi za prvu ligu: 'Načeti smo i umorni, ali imamo svoj cilj!' Seniorska sezona je završila, dio igrača je u reprezentacijama, a ostali na zasluženom odmoru, no goričkoj nogometnoj priči još nije došao kraj. Nakon što seniori nisu uspjeli ostvariti svoj cilj, u tome će pokušati - juniori! HNK Gorica u tom je uzrastu igrala polufinale Kupa Hrvatske, a u prvenstvu se natječe u okviru Središta Zagreb, drugog ranga natjecanja. Cilj i želja je od sljedeće sezone igrati među prvoligašima, s najboljim juniorskim momčadima u državi, a ta borba ulazi u svoju dramatičnu završnicu.

Do kraja su ostala još četiri kola, a tablica kaže sljedeće - na vrhu su druge momčadi Dinama i Lokomotive, koje igraju izvan konkurencije i ne mogu u prvu ligu, pa će u kvalifikacije ići onaj tko osvoji treće mjesto. Njega trenutačno drži upravo Gorica, sa 66 bodova iz 30 utakmica, dok četvrta Dubrava Tim-Kabel ima tri boda manje, ali i utakmicu manje. Petoplasirane Sesvete su na sigurnoj udaljenosti, deset bodova iza Gorice...

Pred Goričanima je u nedjelju (12 sati) gostovanje kod HAŠK-a, a u četvrtak, vjerojatno od 17.45 sati, na Gradskom stadionu gostovat će upravo najveći rival iz Dubrave. 

- Što očekujem? Ha, očekujem pobjede u te dvije utakmice... - kaže trener HNK Gorice Sven Raić, svjestan da je pred njegovim igračima jako težak posao.

- Bit će jako teško i zahtjevno, ne samo zato što je Dubrava jako dobra, pogotovo s dvojicom igrača iz seniora, koje će sad stalno spuštati u juniore. Vjerujem u svoje igrače, siguran sam da imamo kvalitetu, no problem je što imamo jako puno načetih igrača. Problema imaju i Zavalić, i Glasnović, i Cahani, i Artuković... A posebno se mučimo na desnom boku, jer nakon Brandića i Houdeka, otpao je i Đopar, pa više nemamo niti jednu opciju za tu poziciju. Iako, u posljednje dvije utakmice na desnom boku je bio David Sim iz kadeta, odigrao je jako dobro i ako tako nastavi, problem će biti puno manji - izreferirao je trener Raić.

Nakon Dubrave Tim-Kabel, Goričane do kraja sezone čeka još i domaći ogled s Lokomotivom II te gostovanje kod Hrvatskog dragovoljca, no bodovi iz sudara s izravnim konkurentom bili bi iznimno vrijedni.

- Polako, prvo moramo pobijediti HAŠK u nedjelju... - upozorava trener Raić, uvjeren da će njegovi dečki na kraju uspjeti.

A to će značiti nove izazove, jer uspjeh u borbi za treće mjesto značit će proboj u zahtjevne kvalifikacije. U njima će sudjelovati pobjednici svih pet središta, kao i pretposljednji prvoligaš.

- Koncept je takav da predzadnji prvoligaš izvlači nekoga od prvaka pet središta i pobjednik tog ogleda ide u prvu ligu, a preostala četiri drugoligaša igraju polufinale i finale za posljednje slobodno mjesto u najvišem rangu. Moguće je i da će se tu nešto mijenjati, no zasad je to tako posloženo, što znači da nas čeka još jako puno posla. U posljednja dva mjeseca odigrali smo 19 utakmica, što je jako puno, a tek nas čeka završnica prvenstva i onda, nadamo se, kvalifikacije. Trebat će to sve izdržati - svjestan je trener Raić.

I on sam, ali i igrači, više su puta istaknuli kako je ova juniorska momčad Gorice prava klapa, kako je atmosfera fantastična, a ona je još i bolja nakon osvajanja Kupa Nogometnog središta Velika Gorica. U finalu je s uvjerljivih 9-0 pao Turopoljac u gostima.

- Rano smo uspjeli zabiti gol i vrlo brzo odveli utakmicu u mirne vode. Već do poluvremena bilo je 5-0, a na kraju smo zabili devet... Igrali smo sa samo šestoricom igrača iz juniora 1, i to šestoricom koja su manje igrala u posljednje vrijeme, a čak 12 igrača bilo je iz juniora 2. Pokazali su kvalitetu, a pomogao je i odličan teren u Kučama, jer igralište je u zaista izvrsnom stanju - pohvalio je domaćine trener Raić.

I odmah se bacio na posao, jer puno je još toga ispred njega i njegovih igrača. Posljednje kolo prvenstva je 12. lipnja, a odluka o terminu kvalifikacija još se čeka...