Intervju s trenerom seniorske momčadi

Utorak, 19.12.2017.
Pregledano 914 puta
Intervju s trenerom seniorske momčadi
INTERVJU IVAN PRELEC
Za kraj kalendarske godine napravili smo presjek polusezone s našim trenerom Ivanom Prelecom koji je iznio i svoje dojmove dosadašnjim učinkom i ostvarenim plasmanom, želje, ambicije i planove seniorske momčadi u nastavku prvenstva.Dolazak na klupu Gorice za trenera Preleca nije bila teška odluka ?

Kada vam se, kao treneru, ukaže prilika za rad u organiziranom klubu kao što je Gorica, koji ima jasno određene kratkoročne i dugoročne ciljeve te viziju kako se želi razvijati u budućnosti, tada nema prostora za dvojbu. Upravo iz tih razloga je moja odluka za prelazak u Goricu i u seniorski nogomet bila bez zadrške.Kratak osvrt na jesenski dio sezone. Problemi, ali i pozitivne stvari koje su trenera Preleca pratile od trenutka preuzimanja momčadi ?

Preuzeo sam momčad od trenera Klafurića u trenutku pozitivnog rezultatskog niza i iznimno dobre i pozitivne atmosfere unutar svlačionice i to mi je definitivno olakšalo prilagodbu. Bez obzira na to što su igrači doživjeli svojevrstan šok odlaskom trenera, smatram da je period prilagodbe kroz prvih nekoliko utakmica je bio vrlo dobar.

Imali smo nekoliko neplaniranih ozljeda koje su nam remetile planove ali smo taj period odradili bez većih oscilacija i zadržali smo stabilnost. S obzirom na zaista velik broj utakmica (prvenstvo i kup) dogodio nam se pad forme u zadnjih nekoliko kola koji je direktno utjecao i na rezultate. U takvoj situaciji na ruku nam je išlo to što je liga stvarno izjednačena pa u tom periodu nisu ni naši konkurenti osvajali bodove s kojima bi se odmaknuli od nas.

Generalna ocjena čitave polusezone je pozitivna i u poziciji smo koja nam omogućuje da i dalje budemo konkurentni za gornji dio tablice i da ovisimo sami o sebi.U zadnja 4. kola prvenstva postoji realan dojam da je momčad posustala u samoj završnici ?

Da, činjenica je da zadnja 4- kola igra nije bila na optimalnoj razini i to je direktno utjecalo na bodovni učinak. Sve je nekako krenulo s Kup utakmicom protiv Rijeke gdje smo u pripremi te utakmice imali lošiju prezentaciju protiv Dragovoljca. Nakon te utakmice, gdje smo se fizički i psihički potrošili, imali smo slabiju prezentaciju protiv Lučkog. Međutim, niti jednu od te dvije utakmice ne bih označio kriznima, dok utakmicu u Varaždinu mogu označiti kao alarmantnu. Nakon te izvedbe smo se trebali zapitati i napraviti analizu nas samih, jer je način na koji smo izgubili bio ružan. Uvijek kažem igračima: „Nije problem izgubiti utakmicu, ali način na koji ju izgubiš je iznimno bitan.“, i smatram da je to utakmica koja se momčadi koja želi imati kvalitetan kontinuitet jednostavno ne može dogoditi. Duboko vjerujem kako će to biti samo jedna iznimka u ovoj sezoni.

Na kraju moram pohvaliti momčad za homogeno i kompaktno djelovanje u zadnjem kolu na iznimno teškom gostovanju u Solinu jer smo na pozitivan način zaključili polusezonu.Možeš li izdvojiti pojedinca ili nekoliko igrača koji su iznijeli uspješnu polusezonu ?

Bilo bi nepravedno isticati bilo kojeg pojedinca. Kada se uzme kontinuitet čitave prve polusezone, sve ono dobro što smo napravili rezultatski i kroz prezentaciju na terenu, iznijeli smo kao momčad. U tome u prilog ide i činjenica da se nitko nije istaknuo individualnim učinkom po pitanju golova ili asistencija, što znači da nismo ovisili o raspoloženom pojedincu već su pozitivni rezultati bili posljedica učinka svih igrača u kadru, tj. čitave momčadi.Dojam o kvaliteti Druge lige ?

Ova je liga iznimno nepredvidiva, a samim time zahtjevna za sve nas. Razlike u kvaliteti su minimalne i nije iznenađenje ako posljednje plasirana momčad pobijedi onu prvo plasiranu. Veći se dio momčadi fokusira na to kako ne-primiti gol, a ne razmišljaju toliko o razvoju igre po pitanju napada. To utječe na kvalitetu nogometne izvedbe, za koju smatram da bi mogla biti bolja, ali je u drugu ruku to i zanimljivo jer daje notu nepredvidivosti. Vjerujem da su zbog nepredvidivosti utakmice zanimljive i gledateljima.Konkurencija puše za vratom, bodovna razlika je gotovo neznatna, koje momčadi budu najveći konkurenti Gorici u proboju prema Prvoj ligi?

Gužva je bila u gornjem dijelu tablice kroz čitavu polusezonu. Kao što sam već i rekao, niti jedna momčad nema toliku kvalitetu da može napraviti ozbiljan odmak od ostalih. One momčadi koje su se isprofilirale pri vrhu tablice su u kontinuitetu možda bile za nijansu bolje od ostalih. Mislim da će borba za vrh tablice biti izuzetno neizvjesna i vjerujem da će biti takva do samog kraja sezone.

Oni koji su se za sada pokazali kao potencijalni favoriti za osvajanje lige su, osim Dinama II koji je van konkurencije, Varaždin i Dugopolje- obje momčadi koje imaju iskustvo i kvalitetu u momčadi te ambiciju za ulazak u viši rang natjecanja. Siguran sam da će druga polusezona biti izuzetno zanimljiva.Što nam nose zimske pripreme i imaš li u kadru neke nove igrače u vidu pojačanja ? Na kojim mjestima u momčadi misliš da je trenutno Gorica deficitarna ili možda nije?


Trenirali smo do 15.12., a sada slijedi pauza do 15.01. Igrači će prva dva tjedna imati odmor od bilo kakvih aktivnosti, nakon čega će raditi individualne prijelazne programe koje smo im pripremili, tako da dođu spremni za podražaje koji ćemo imati u pripremnom periodu.


S obzirom na to da smo rezultatski u poziciji da se možemo boriti za vrh tablice, paralelno su rasle i ambicije kluba. Sukladno tome ćemo tražiti kvalitetna pojačanja na pozicijama koje smatramo deficitarnima. Do sada je otišlo nekoliko igrača i ta mjesta će popuniti neka druga imena, sve ćete saznati na vrijeme.Odlasci igrača ? Ako da , koji ?

Do sada smo se dogovorno razišli sa Tonijom Španjom i Marinom Pejićem kojima se ovim putem zahvaljujem na svemu što su napravili igrajući za Goricu. Postoji mogućnost još nekih odlazaka u sljedećim tjednima.Koja su osobna i klupska očekivanja trenera Preleca u proljetnom dijelu?

Moja osobna a i klupska očekivanja su odraditi dobar pripremni period s malo izmijenjenim kadrom, da nove igrače što prije adaptiramo i uskladimo s ostatkom momčadi. Vjerujem da ćemo, ako zadržimo kontinuitet kvalitetnih igara i ako nećemo imati velike oscilacije, imati velike šanse da do kraja prvenstva budemo u borbi za prvo mjesto.