Gorica dobila licencu za Prvu HNL u prvom krugu

Ponedjeljak, 23.04.2018.
Pregledano 1568 puta
Foto galerija
Foto galerija
Gorica dobila licencu za Prvu HNL u prvom krugu
Završen središnji postupak licenciranja u prvom stupnju - Gorici licenca za Prvu HNL

 
Komisija za licenciranje klubova HNS u prvom je stupnju  donijela Odluku o izdavanju licence HNK Gorica za Prvu HNL, za sezonu 2018/2019. a Gorica je ujedno jedini drugoligaški klub koji je dobio ovu licencu u prvom stupnju. Pored Gorice, licence za Prvu HNL još su dobili prvoligaši - GNK Dinamo Zagreb; HNK Hajduk š.d.d.; Split, NK Inter-Zaprešić, Zaprešić; NK Lokomotiva, Zagreb; NK Osijek s.d.d., Osijek; HNK Rijeka s.d.d., Rijeka; SNK Slaven, Koprivnica.


Licence za Drugu HNL za 2018/19. dobili su - GNK Dinamo Zagreb - Dinamo II; HNK Gorica, Velika Gorica; HNK Hajduk š.d.d., Split - Hajduk II; NK Inter-Zaprešić, Zaprešić; NK Lučko, Zagreb; NK Osijek s.d.d., Osijek - Osijek II; NK Sesvete, Sesvete.


Izdavanjem ovih licenci ujedno je završio središnji postupak licenciranja u prvom krugu a koji je započeo 31. siječnja 2018. godine dostavljanjem propisane dokumentacije za UEFA licencu, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2018.. Do navedenih datuma klubovi su između ostalog morali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31.12.2017. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača) te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike).


Po dostavljenoj dokumentaciji, Odjel za licenciranje klubova HNS-a, sastavljen od stručnjaka za svaku skupinu kriterija, ocjenjivao je da li klubovi ispunjavaju kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom te je podnosio izvješća Komisiji za licenciranje HNS o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za ispravljanje nedostataka s dodatnim rokovima.


Na temelju navedenoga, dostavljene dokumentacije, informacija i podataka koje je i naš klub dostavio, Komisija za licenciranje HNS-a obavljala je procjenu ispunjenja te u konačnici utvrdila da HNK Gorica u potpunosti ispunjava sve kriterije koji nose oznaku „A“ i „B“ iz pet skupina kriterija (Sportski, Infrastrukturni, Kriterij administracije i stručnog osoblja, Pravni i Financijski) i u skladu s tim donijela odgovarajuću odluku o licenci.


Ispitivanje i ocjena kriterija obavljaju se po procedurama propisanima Uefinim Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskom fair-playu (izdanje 2015.), Uefinim Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2012.) i Pravilnikom o licenciranju klubova HNS-a (izdanje 2015.).


U klubu se ističe zadovoljstvo dobivenom licencom i obrazloženjem jer ju je Komisija donijela na temelju niza uspješnih pokazatelja u radu kluba – stabilnom upravom i upravljanjem klubom, transparentnim financijskim poslovanjem, vrlo dobrom organizacijom, kvalitetnim stručnim osobljem, financijskom disciplinom te pravovremenim i na zakonu utemeljenim ispunjavanjem svih financijskih obveza.

Zadovoljstvo u klubu je pored izdane licence za Prvu HNL još veće jer je Gorica u provedenom postupku licenciranja ispunila sve kriterije koji nose oznaku „A“ što je još jedan dodatni kvalitativni iskorak u radu kluba  (oznaka „B“ uvjet je za izdavanje licence ali u slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B“ tijela za licenciranje izdaju licencu, ali klubovima izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu).


Pošto Gradski stadion u Velikoj Gorici trenutno ne zadovoljava uvjete za Prvu HNL, klub je u postupku licenciranja za igranje utakmica Prve HNL dostavio propisane suglasnosti i ugovor o korištenju stadiona Maksimir u Zagrebu. S obzirom da su u tijeku završne pripreme a uskoro kreću i građevinski radovi na postavljanju rasvjete, brojača ulaznica i video nadzor na Gradskom stadionu, očekuje se da će stadion već tijekom ljeta ispuniti potrebne infrastrukturne uvjete i time biti spreman za prvoligaške utakmice u Velikoj Gorici.